Ontwerper ontwikkelaanpak Leiderschap en Cultuur – Den Haag/ Utrecht/ Thuis

14 jun 2021 overige Interim Publiek Den Haag/ Utrecht/ Thuis

Introductie

Voor de Belastingdienst zijn wij op zoek naar 2 Ontwerpers voor de ontwikkelaanpak van het programma Leiderschap en Cultuur voor 32 uur per week. Mocht je geïnteresseerd zijn in- of vragen hebben over deze vacature neem dan gelieve vóór donderdag 17 juni 13:00 contact op met Kas Bahrami Tash via k.bahramitash@aeves-im.com.

Organisatie

Het DG Toeslagen grijpt de kans om haar rol in het Nederlandse publieke bestel te vernieuwen, met beide handen aan. Het DG is vol op in beweging: het is in oprichting na de ontvlechting van de Belastingdienst. Er wordt hard gewerkt aan herstel van wat fout is gegaan, én aan vernieuwing van de dienstverlening.

Voor het programma Leiderschap en Cultuur zoeken wij 2 ontwerpers voor de ontwikkelaanpak.

Functie

Samen met de programmamanager Leiderschap en Cultuur, leden van het programmateam en overige betrokkenen, vertaal je het programmaplan naar een concrete ontwikkelaanpak voor het DG Toeslagen. Aan de hand van werksessies die je voorbereidt, faciliteert en uitwerkt, verfijnen we de aanpak met elkaar.

De doelstelling van het programma Leiderschap en Cultuur is om het samenspel te verbeteren. Door daar waar gevraagd bij te dragen aan het verbeteren van het samenspel binnen teams, tussen teams en rondom DG brede thema’s, stelt het programma Leiderschap en Cultuur het DG Toeslagen in staat de missie, visie en strategische doelstellingen te realiseren.

Je ontwerpt met het programmateam en relevante stakeholders een aanpak die in lijn is met het gemeenschappelijk ontwikkelperspectief van het Ministerie van Financiën én ook de eigen koers en transitieopgave van de DG uitdrukt.

Leren en ontwikkelen staat centraal in de gewenste ontwikkelaanpak. Leren van het verleden, leren van en met elkaar. De aanpak bestaat uit twee centrale ontwikkellijnen: de ontwikkeling van cultuur en de ontwikkeling van leiderschap.

Als ontwerper integreer je in je aanpak ook een eigen ontwikkelaanpak voor de leiderschapsontwikkeling binnen de DG, gericht op de rol van de leidinggevende in de transitieopgave richting de gewenste cultuur.

Je ontwerp moet recht doen aan de situatie van DG Toeslagen, waarin bijvoorbeeld leidinggevenden met elkaar in gesprek worden gebracht over hun ervaringen in het leidinggeven aan de transformatie waar we met elkaar aan werken. Er wordt gebouwd aan vertrouwen, maar ook door terug te kijken in het verleden om dit vervolgens écht los te kunnen laten.

Reflectie op het eigen handelen en delen van ervaringen (leren van elkaar) is een rode draad hierin. Middels deze aanpak verbetert het samenspel van leidinggevenden met hun medewerkers – en het samenspel van leidinggevenden onderling. De missie en de visie van Toeslagen is in lijn met beide verhalen – én drukt ook de eigen koers uit.

In het ontwerp zal nadruk moeten komen te liggen in proces-begeleiding: door niet alleen een visie op de gewenste cultuur te ontwikkelen maar vooral door een aanpak te ontwerpen waarin DG Toeslagen meer naar zichzélf kan kijken – als lerende organisatie – waarin het programma L&C ondersteunend en adviserend is. Het mag geen aanpak van en door consultants worden. Het ontwerp zal ‘mee moeten kunnen bewegen’ de komende jaren in de organisatiedynamiek waarin DG Toeslagen vooral zelf in staat moet zijn om de visie en dergelijke hierop aan te passen (van binnenuit veranderen en blijven veranderen). Hierbij is het jouw rol om zorg te dragen voor een ontwerp waarin het een absolute voorwaarde is dat ontwikkeling in een veilige omgeving voor de leidinggevenden en medewerkers kan plaatsvinden.

Functie-eisen

  • WO werk- en denkniveau
  • Minimaal 32 uur in de week beschikbaar
  • Periode 1 juli 2021 – 31 december 2021 met de optie tot verlenging
  • Ervaring met het ontwerpen van ontwikkelaanpak
  • Ervaring met het vergroten van het leervermogen van een organisatie
  • Ervaring met het vertalen van inspirerende en effectieve interventies
  • Kennis van, affiniteit en ervaring met systeemdenken.

Aanbod

Het is mogelijk om voor de duur van de opdracht een tijdelijk, marktconform, contract af te sluiten. De arbeidsvoorwaarden bepalen wij aan de hand van jouw geschiktheid, motivatie en werkervaring. Het is tevens mogelijk om als ZZP’er via ons aan de slag te gaan. Neem graag contact met ons op voor meer informatie.

Inlichtingen

Kas Bahrami Tash via k.bahramitash@aeves-im.com.

Sollicitatie

Kas Bahrami Tash via k.bahramitash@aeves-im.com.

Solliciteren